sâmbătă, 6 septembrie 2008

martie 2008 - The Money Channel

Mediatorul Bancar a primit aprobarea BNR
23 mar 2008 16:21 SURSA: The Money Channel

Asociatia Românã a Bãncilor a primit aprobarea BNR pentru înfiintarea Mediatorului Bancar, un proiect care are ca scop rezolvarea eventualelor neîntelegeri între bãnci si clienti si care ar putea deveni functional pânã la finalul lui 2008, a spus presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea."Noi am terminat studiul de fezabilitate, suntem în faza de aprobare, avem luminã verde din partea BNR. Probabil cã la sfârsitul acestui an Mediatorul Bancar va fi functional. Între timp vom avea si codul deconduitã si oamenii vor putea citi cu mai mare atentie", a mai spus Ghetea, într-o emisiune la Realitatea TV.El a explicat cã Mediatorul Bancar va da verdicte, stabilind dacã, în cazul unui conflict, clientul sau banca are dreptate."Îi rãmâne posibilitatea clientului sã se adreseze asociatiei pentru protectia consumatorului sau chiar instantei.
De asemenea, colaborãm cu Autoritatea Nationalã pentru Protectia Consumatorului (ANPC) pe aceastã temã - e greu sã spunem a uniformizãrii creditelor - dar vrem sã facem un cod de bune practici în care sã mentionãm principalele elemente care ar trebui introduse în contractul de credit pentru ca protecþia consumatorului sã fie de acord si clientii sã fie protejati", a precizat presedintele ARB.
Declaraþiile lui Ghetea au fost fãcute în cadrul unei emisiuni în care s-a dezbãtul cazul unora dintre clienþii Unicredit Tiriac Bank, care sustin cã banca a majorat comisioanele pentru credite fãrã ca în contracte sã existe o clauzã care sã permitã aceastã mãsurã. Astfel, câteva sute de clienti ai bãncii Unicredit Tiriac au depus plîngeri la sucursalele de la care s-au împrumutat, dar si la alte institutii, pentru cã banca a mãrit, începînd din luna ianuarie, comisionul de administrare a soldului. Oamenii spun cã nu existã nicio clauzã în contract care sã permitã bãncii sã mãreascã aceste comisioane.Mai mult, banca a recunoscut cã a gresit în cazul a 20.000 de clienti, cãrora nu ar fi trebuit sã li se aplice modificãrile. În cazul unora dintre clienti, comisionul a crescut de la 0,2% la 0,5%.Unicredit Tiriac Bank a decis sã permitã clienTilor sã se refinanteze de la alte bãnci sau sã ramburseze creditul cu comision zero pânã la 31 martie."Unicredit Tiriac Bank opereazã pe o piatã care e în continuã miscare si noi stim ce s-a întâmpla în ultimele luni pe pietele internationale. Turbulentele au antrenat o crestere substantialã a costului refinanþãrii, care se transpune în cresterea costurilor creditelor. La cea mai mare parte a creditelor, noi am redus dobândasi am crescut comisionul", a explicat, tot la Realitatea TV, presedintele Consiliului de Administratie al Unicredit Tiriac Bank, Dan Pascariu.

Niciun comentariu: