sâmbătă, 6 septembrie 2008

septembrie 2007 Transilvania Expres Brasov

PROCEDURA - CENTRUL DE MEDIERE, LOCUL UNDE SE EVITA PROCESELE PRINTR-O INTELEGERE

Recent a inceput sa functioneze si in Brasov un Centru de mediere, organism cu ajutorul caruia cei ce doresc sa evite un proces ce se poate intinde chiar si ani de zile pot cadea la o intelegere cu partea adversa, totul prin intermediul unui mediator.Ce este mediereaPotrivit legii care reglementeaza aceasta activitate, medierea reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate. Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.
Persoanele, fizice sau juridice, pot recurge la mediere in mod voluntar, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, convenind sa solutioneze, pe aceasta cale, orice conflicte in materie civila, comerciala, de familie, in materia penala, precum si in alte domenii.

Sesiuni secrete

Potrivit specialistilor in domeniu, in timpul medierii, cele doua parti detin controlul asupra spetei si discutiilor care au loc, solutiile apartinand strict persoanelor care vor suporta si consecintele. De mentionat faptul ca mediatorii nu isi impun propriile pareri sau solutii. Partile vin la mediere doar daca doresc asta si pot incheia medierea in orice moment. Sesiunile de mediere un sunt publice si nu poate fi dezvaluit nimic din ceea ce se comunica in timpul medierii. In timpul medierii partile se concentreaza impreuna pentru a gasi o solutie unanim acceptata, procedura de mediere desfasurandu-se in conditii de respect reciproc. In ceea ce priveste procedura efectiva a desfasurarii activitatii de mediere trebuie mentionat faptul ca, mai intai, mediatorii explica tot ceea ce urmeaza sa se intample si raspund la intrebarile partilor. Dupa aceea, fiecare participant la procedura de mediere are posibilitatea de a-si expune cazul, fara a fi intrerupt.

Mediatorii nu decid cuprivire la cine are dreptate, nu judeca ce s-a intamplat si nu cauta vinovati, ci doar ii ajuta pe participanti sa discute deschis problemele si sa-si identifice nevoile reale. In final, mediatorii vor ajuta partile sa gaseasca o solutie durabila a conflictului.

Cine poate fi mediator

Legea care reglementeaza desfasurarea activitatii mediatorilor prevede conditii foarte usor de indeplinit pentru ca o persoana sa poata deveni mediator. Astfel, poate fi mediator persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
are capacitate deplina de exercitiu;
are studii superioare, indiferent de specializare;
are ovechime in munca de cel putin trei ani sau a absolvit un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de mediere;
este apta, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati;
se bucura de o buna reputatie si n-a fost condamnata definitiv pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei;
a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, in conditiile legii, cu exceptia absolventilor de programe postuniversitare de nivel master in domeniu, acreditate conform legii si avizate de Consiliul de mediere si a fost autorizata ca mediator.

Onorarii mici

Referitor la activitatea de mediere ce se desfasoara la Brasov, Dan- Sergiu Oprea, vicepresedintele Asociatiei Centrul de Mediere Brasov, spune ca "deja au aparut si in orasul nostru primele cazuri de persoane care au inteles sa apeleze la ajutorul nostru. Sunt convins ca in perioada urmatoare activitatea de mediere va fi foarte cautata, pentru ca aceasta prezinta o serie intreaga de avantaje. Pana recent, noi am desfasurat medieri gratuite, insa de acum suntem obligati sa stabilim niste onorarii, care, oricum, sunt mici, incepand de la 100de lei. Din pacate, in lunile precedente, instantele brasovene nu au indrumat prea multe persoane catre noi, dar si acest lucru se va indrepta"."
Articol scris de Silviu Stefan

Niciun comentariu: